Közel kétmilliárd forint jut turisztikai fejlesztésekre a Tisza-tónál

Megosztás

Közel kétmilliárd forint pályázati forrásból valósíthat meg turisztikai fejlesztéseket tizennégy Tisza- tavi település.

Az ország legnagyobb mesterséges tava évről évre több turistát vonz annak ellenére is, hogy az idegenforgalmi infrastruktúrára igencsak ráfér az erősítés.

A kormány egyedi forrást biztosít a Tisza-tó térségének olyan beruházásokra, amelyek a térség turisztikai vonzerejét képesek növelni. Az egymilliárd hétszázmillió forintos támogatás a vízminőség- és vízvédelmi, ökológiai fenntarthatóságához kapcsolódó célokhoz, valamint a turisztikai szolgáltatások színvonalának emeléséhez járulhatnak hozzá.

Mayer Gábor, területfejlesztésért felelős államtitkár azt mondta, hogy ezek a projektek jellemzően turisztikai, ökoturisztikai, aktív turisztikai projektek, önkormányzatoknak, illetve vízügyi fejlesztésekre biztosítanak lehetőséget. Tizennégy projekt közül kettő az egész Tisza- tó fejlesztését, területét érinti. Négy Abádszalókon, kettő Berekfürdőn, Tiszederzsen és Karcagon egy-egy projekt érintette a megyéből, a többi Heves megyei.

Összesen tizenhét projekt osztozik a támogatáson, ezek mindegyike hiánypótló beruházás, amelyek döntően a Tisza-tó vízvédelmére és ökológiai egyensúlyának fenntartására irányuló fejlesztések.

F. Kovács Sándor, országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa kijelentette, hogy a legfontosabb feladat az, hogy azoknak az igényeknek megfeleljünk, amiket az ide látogatók támasztanak. Olyan fejlesztéseket tudjunk folytatni, amelyek a jövőbe mutatnak, hiszen a térség is versenyhelyzetben van a turizmus tekintetében.

A támogatott projektek többsége szálláshely kialakítása, vagy már meglévők bővítésére, a szolgáltatás színvonalának emelésére vonatkozik.

Forrás: infokarcag.hu

Kapcsolódó cikkek